Европската комисија (ЕК) испрати писмо до земјите-членки на ЕУ во кое објаснува дека компаниите од ЕУ, под одредени услови, можат да плаќаат дополнително за рускиот гас во рубли, без да ги прекршат санкциите наметнати на Москва.

Ова го објави британската новинска агенција Ројтерс.

Таа изјави дека е можно да се уплатат долари или евра на сметка во руска банка со последователна конверзија на тие пари во рубли.

Оваа шема ја исклучува можноста за блокирање на западните земји да плаќаат за рускиот гас.

Европската комисија нагласи дека тоа е само нејзин „совет“ бидејќи нема надлежност да забрани и пропишува нешто во таа област.

Европската комисија дозволи плаќање на гас во рубли. Ја цениме доследноста и принципиелноста на нашите европски партнери.

Со овие иронични зборови Медведев додаде смешковци и додаде:

ММФ процени дека ЕУ нема да издржи подолго од шест месеци без руски гас. Сериозно, нема да трае една недела.