Со тоа што не ги исклучуваме од штекерот апаратите во домаќинството, ризикуваме многу високи трошоци.

Некои уреди што ги имаме во нашите домови трошат многу повеќе енергија од другите. Со тоа што не ги исклучуваме од штекерот, ризикуваме многу високи трошоци.

 • Лаптоп

Лаптоп вклучен во штекер троши просечно 87,6 kW годишно.

 • Микробранова печка

Трајно поврзаната микробранова печка троши приближно 24,96 kWh во текот на годината.

 • Пегла

Во просек, пеглата троши 103,83 kwh.

 • Рерна

Рерната просечно троши 148,54 kwh.

 • Машина за перење

Во текот на една година, машината за перење троши во просек 109,2 kWh

 • Сијалици за заштеда на енергија

Штедливото осветлување троши 210,24 kwh годишно
Правосмукалка

Вклучена во штекер правосмукалка троши 176,8 kWh годишно.

 • Телевизор

Трајно вклучен во штекер телевизор троши 197,10 kWh годишно.

 • Обични светилки

Традиционалното осветлување троши дури 1051,2 kWh.

 • Електричен шпорет

Трајно приклучениот електричен шпорет троши 1460 kwh годишно.

 • Фрижидер со замрзнувач

Фрижидерот просечно троши 2.277,6 kWh годишно. Сепак, тоа е уред кој е тешко да се исклучи.

 • Десктоп компјутер

Десктоп компјутерот троши просечно 277,4 kWh годишно.

 • Индукциска плоча за готвење

Индукциската плоча за готвење која е секогаш вклучена во штекер троши во просек 1095 kWh

 • Машина за миење садови

Во просек, машината за миење садови троши 374,4 kWh годишно.

ПРЕКУВработување
ИЗВОРmaskimagazin.mk
претходниот член,Колку клима-уредот во автомобилот ја зголемува потрошувачката на гориво?
Следната статијаШто се случува во вашиот организам доколку се соочите со недостаток на витаминот К

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде