Идниот заеднички регионален пазар на Западен Балкан нема да биде замена за веќе постојните договори потпишани со Европската унија или во рамките на ЦЕФТА-договорот, туку ќе ги надополнува и конкретизира, објави Регионалната мрежа размислете за Европа (ТЕН), по консултациите со граѓанските организации.

Планот се заснова на четири слободи – слобода на движење на луѓе, стоки, услуги и капитал, мини Шенген, план за инвестиции и со цел да се трансформира Западен Балкан во една од најатрактивните инвестициски зони во светот, со цел влез на дигиталниот пазар на ЕУ, рече Тања Мишчевиќ од Советот за регионална соработка (РКЦ).

Како што е додадено на Самитот во Софија, каде за неколку дена ќе се сретнат лидерите на земјите од ЕУ и регионот на Западен Балкан, се очекува потврда на предлогот за идниот заеднички пазар.

Планот го изготви Советот за регионална соработка (РСЦ) заедно со земјите од Западен Балкан, членки на ЦЕФТА (Централноевропски договор за слободна трговија) ​​и други партнери.

Како што се потсетува, во рамките на идниот регионален пазар се планираат девет милијарди евра помош од Европската унија, за намалување на економскиот јаз и подготовка на регионот за членство во ЕУ.

Заедничкиот пазар е иницијатива што првично беше спомената во неодамна објавениот Економски и инвестициски план за Западен Балкан, кој беше предложен од Европската комисија.

Како што е нагласено, подлабоката економска регионална интеграција не е и не може да биде замена за интеграцијата во ЕУ, но таа е неопходна за економско зајакнување и поврзување на регионот, во согласност со правилата на Унијата.

Имаме силна финансиска поддршка од ЕУ и останува само нашата политичка определба да биде силна. Со оваа иницијатива може да се постигне многу. Добро е што граѓанските организации се вклучени во целиот процес, рече Анида Шабановиќ од Иницијативата за надворешна политика (ВПИ) од Сараево.

Самитот во Софија е закажан за 10 ноември, а Советот за регионална соработка го повика граѓанското општество од Западен Балкан да помогне во промовирање и застапување на иницијативата.

Планот исто така вклучува усогласување со еколошките стандарди на ЕУ и Зелениот договор.

ИЗВОРНова економија
претходниот член,Бајден го освои Мичиген и е пред конечна победа
Следната статијаЗахариева: Македонците не треба да имаат претензии за бугарска историја

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде