Во текот на 60-тите и 70-тите години на минатиот век, психолозите Питер Нојбауер и Виола Бернард спроведоа таен експеримент кој вклучуваше одвојување близнаци веднаш по раѓањето и нивно испраќање во згрижувачки семејства.

Целта на експериментот беше да се утврди колку генетиката и воспитувањето можат да влијаат на формирањето на однесување и личност.

Експериментот е финансиран од Националниот институт за ментално здравје во САД, а жртвите беа тројки – Роберт Шафрон, Еди Галанд и Дејвид Келман.

Тајниот експеримент излезе на виделина кога тројцата браќа се сретнаа сосема случајно во 1980 година.

Нивните физиономии беа премногу слични, што веднаш предизвика сомнеж и го потврди фактот дека се поврзани со крв.

Сепак, наскоро беа откриени страшните последици од нивното одвојување.

Сите тројца страдале од депресија и вознемиреност во одреден период од животот.

Интересно е и тоа што кога зборуваа тие рекоа дека имаат браќа.

Филмот „Тројца идентични странци“ е снимен за нивната необична судбина, кој неодамна беше премиерно прикажан на „Санденс фестивал“.

За жал, само Роберт и Дејвид присуствуваа на премиерите.

Еди Галан, по долга борба со депресијата, си го одзеде животот на 33-годишна возраст, оставајќи ги зад себе сопругата и ќерката.

Интересен факт е дека Питер Нојбауер и Виола Бернард не покажаа никаква сожалување или срам поради нивното длабоко убедување дека направија добра работа за децата и им дадоа шанса да ги развиваат своите лични индивидуално.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде