Долгоочекуваниот одмор на море нема да ви донесе многу задоволство ако веќе сте биле изгорени на сонце во првите денови.

Прекумерното сончање резултира со црвенило и изгореници.

Ако сте биле долго изложени на сонце, направете мелем против изгореници што ќе го намали црвенилото и ќе ја ублажи болката и горењето.

Завој од компир

Излупете тиква, изрендајте ја и исцедете го сокот.

Ставете ја кашата на изгорениците. По 20 минути, извадете ја смесата со влажна крпа.

Црн чај

Истурете една лажица црн чај врз чаша врела вода.

Оставете да отстои 30 минути.

Натопете памучна пелена во ладен чај и ставете ја на болното место.

По 10 минути, повторете ја постапката.

Обвивки од камилица

Истурете една лажица камилица над чаша врела вода. Оставете да отстои 30 минути.

Направете компрес од памук натопен во чај и ставете го на изгореници.

По 15 минути, повторете ја постапката.

Чај од невен

Истурете една лажица невен над чаша врела вода. Оставете да отстои 20 минути.

Потопете чиста памучна пелена во чај и ставете ја на болното место. Повторете го третманот по 20 минути.