Според ортодонтите, бакнувањето може да ви помогне да ги одржите забите здрави и да го спречите лошиот здив, пишува dailymail.

Сепак, не станува збор само за некое брзо бакнување. Имено, др. Калед Касем, од меѓународниот синџир на стоматолози Impress, препорачува наизменично нежност четири минути дневно.

Главната предност на бакнувањето е тоа што произведува повеќе плунка во устата, рече тој.

Плунката е важна бидејќи ви помага да џвакате, вкусите, голтате, се бори со бактериите во устата и го спречува лошиот здив – што дефинитивно е идеално при бакнување, додава тој.

За луѓето кои немаат среќа во љубовта, џвакањето гума за џвакање без шеќер може да предизвика и зголемено производство на плунка.

Др. Касем открива уште една здравствена придобивка од бакнувањето, а тоа е помагање на имунолошкиот систем.

Промената на плунката за време на бакнежот го стимулира имунолошкиот систем да произведува повеќе антитела, што го штити вашето тело од инфекции, рече Касем.

Тој додаде дека оние кои имаат херпес, други заразни болести и постоечка лоша орална хигиена треба да се воздржат од вакви активности и нагласи дека бакнувањето не е замена за редовното миење со заби и конец, објави Dailymail.