Без разлика дали станува збор за деловни амбиции, желбата нивните деца да бидат најдобрите ученици во училиште или нивната куќа едноставно да блеска секогаш. -Се разбира, зборуваме за перфекционисти.

Експертите предупредуваат дека не е добро да се стремите кон совршенство, бидејќи никој не е, а вие можете да изгорите во таа желба.

Желбата да се биде подобар и да се промени е во ред, но верувањето дека може да бидеш совршен создава напнатост и стрес, вели Булван, француски психолог и советник за човечки односи.

Да се ​​избере совршенството како животен концепт е стапица.

Луѓето кои се соочуваат со ова, нагласуваат дека перфекционизмот ги прави студени, непријатни и недостапни за околината.

Бидејќи во совршенството нема место за другите луѓе. Затоа е важно да го прифатите фактот дека не сте совршени и да бидете реални.


Перфекционистите се како деца и паѓаат во стапица


Други експерти исто така се согласуваат дека во обидот да станеме совршени, ризикуваме да паднеме во стапица, како деца кои прават сè за да добијат одредена награда, а тоа со текот на времето доведува до потреба да се контролира сè.

Ако се фокусираме само на она што сме го сториле или не, и не ја земеме предвид љубовта што сме ја вложиле во тоа, тогаш се појавува проблем.

Научете да се воздржувате од контролирање на вашите најблиски во обид да направите сè совршено, бидејќи на крајот ќе уништите сè.

Можеби работите ќе ви изгледаат совршени, затоа што, да речеме, трпезата за гости е убаво наместена, сите јадења што сте имале намера да ги подготвите се на неа, куќата блеска, но на лицата на вашите најблиски може да се види дека тие не се задоволни, ниту атмосферата е пријатна. Тоа е реалноста.

Сè е совршено, а никој во куќата не е среќен …

Нека вашата лична среќа и задоволството на вашето семејство се на прво место.

Не е важно дали сте ги избришале сите трошки од масата и прашината од полицата – затоа што тие ќе бидат повторно утре, а луѓето што ги сакате не.

Во желбата за перфекционизам, можеби дури и не сте свесни дека можете да го направите животот горчлив не само за себе, туку и за најблиските.

Затоа не мора секогаш сè да биде под конецот и како што сте замислиле.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде