Проблемот е што има дури пет сценарија со проекции за раст на СО2 и просечни температури од најблагите до најцрните.

Најцрното сценарио предвидува што може да се случи ако нема сериозно намалување на емисиите на СО2, и најоптимистично ако е значајно и брзо.

На пример, моделите презентирани во новиот извештај на ИПЦЦ покажуваат дека до 2100 година просечните температури може да се зголемат некаде помеѓу 2 и 5 ° С (во претходните извештаи опсегот беше уште поголем – помеѓу 1 и 6 ° С, но средната вредност остана иста – помеѓу 3 и 4 ° С).

Ова е широк опсег, и ако земеме предвид дека енергијата во атмосферата што може да се манифестира во форма на екстремни временски услови се зголемува со температурата до 4 сили (j = σ x T4), јасно е дека последиците исто така се зголемуваат. Покрај тоа, порастот на температурите нема да биде подеднакво брз и голем насекаде во светот.

Европа, особено Медитеранот, се затоплува побрзо од поголемиот дел од светот и е едно од најжешките жаришта.

Слични неизвесности се однесуваат на нестабилноста на мразот на Гренланд и Антарктикот, а со тоа и на покачувањето на нивото на морето.

Во најцрното сценарио, топењето на мразот во Гренланд и Антарктикот ќе доведе до зголемување на нивото на морето за околу 2 метри до 2100 година, што ќе предизвика иселување на околу 187 милиони луѓе.

Долгорочно, топењето на мразот на Антарктикот и Гренланд може да предизвика покачување на нивото на морето за околу 60 метри.

ИЗВОРИндекс.хр
претходниот член,Дали знаете дека мозокот на Ајнштајн е украден и чуван на бизарно место?!
Следната статијаПразник во чест на св. Еполо – христијански маченик и архиѓакон

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде