Техничките проблеми во германската контрола на летовите го ограничија воздушниот сообраќај во повеќето делови на Германија, објасни портпаролката на федералната институција, пренесува Билд.

Според нив, во контролниот центар Ланген има проблем со софтверот и се работи на итно решавање на проблемот.

Центарот Ланген го контролира воздушниот простор во централна Германија со важни аеродроми како Дизелдорф, Келн и Франкфурт.

Областа се протега од Касел до езерото Констанца и од француската граница до Тирингија. Летовите не беа погодени бидејќи ги надгледуваат контролорите во центарот во Карлсруе.

Според Фрапорт, целиот европски воздушен простор е зафатен од овој проблем. Во Франкфурт има доцнења и изолирани откажувања на летови, објави во средата аеродромскиот оператор.

Патниците треба да имаат доволно време да пристигнат и да дојдат да се чекираат што е можно порано. Покрај тоа, се препорачува однапред да го проверите статусот на летот. Ќе има доцнења во одредени операции и откажувања на летови на аеродромот во Франкфурт, тој е Fraport на својата веб-страница.

Компанијата за контрола на летање DFS, чии контролори ги следат полетувањата и слетувањата на 15 конкретни меѓународни аеродроми во Германија, не го коментираа овој случај.

Луфтханза, најголемата авиокомпанија на аеродромот во Франкфурт, рече дека е премногу рано да се каже колку од нејзините летови ќе бидат засегнати.

Веб-страницата на аеродромот во Франкфурт покажува неколку откажувања на летови, иако причината не е наведена.