Денес е Велики петок. Ден на распнувањето на Исус Христос на Голгота. Со овој чин, Господ се согласил на жртвата на распетието и со тоа ги прифатил сите гревови на човештвото.

Како што пророкуваше Христос на Тајната вечера, пред петокот наутро, апостол Петар, од страв да не биде затворен и казнет, ​​трипати го негираше својот Господ.

Сфаќајќи што сторил, тој веднаш се покајал. Предавникот Јуда, кога дозна дека Исус е осуден на смрт, мачен од каење, се обесил.

Без песна и радост

Ниту една литургија не се служи на Велики петок, освен ако не е тоа Благовештение. Денес постеме строго и јадеме само сув леб и пиеме вода.

Вообичаено е да се обојат велигденски јајца, обично црвени, што ја симболизира крвта Христова.

Некои места исто така го почитуваат обичајот на врзување на косата на девојчињата под врба, со цел таа да расте побрзо.

Народни верувања и обичаи

Велики петок е обележан со црвено на календарот, затоа не се работи.

Жените не смеат да ја земаат иглата во рацете на овој ден, бидејќи се верува дека на нивните раце ќе се појават плускавци.