Вечерва во 3 часот и 3 минути почна есента, во моментот кога Сонцето се наоѓало во рамнината на екваторот на Земјата, односно, како што велат астрономите, кога поминува од северниот кон јужна небесна сфера.

Во моментот кога ни дојде есента, за жителите на јужната хемисфера на Земјата, започна пролетта.

Сонцето во Белград на денот на почетокот на есента изгрева во 6:26 часот, а заоѓа во 18:34 часот, па изгрејсонцето трае 12 часа и 08 минути, додека ноќта трае 11 часа и 52 минути.

На денот на есенската рамноденица, денот и ноќта не се со еднаква должина, бидејќи Земјата има атмосфера, која очигледно го издигнува Сонцето над хоризонтот, иако геометриски се наоѓа под него. Денот и ноќта на 26 септември ќе бидат со иста должина.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Tренд на „новопечени милионери“ од братучеди, тетки и чичковци на јавни функционери
Следната статијаВработените во А.Д. Водостопанство веќе четири месеци не земале плата и немаат платено здравствено осигурување