Во саботата на Лазаров ден, се слави споменот за чудото што Христос го направил со воскреснување на својот пријател Лазар од Витанија од мртвите. Ова е празник на кој не се прави напорна работа.

Саботата на Лазар или саботата на праведниот Лазар во народот е позната и како Врбица, затоа што тогаш Христос влегол во Ерусалим, каде што бил пречекан од деца.

Според Евангелието според Јован, по веста за смртта на Лазар, Исус дошол во Битинија, каде што бил погребан неговиот пријател четири дена.

Дошол до гробот и побарал да се отстрани каменот. Тој го поканил Лазар да излезе и тој го сторил тоа, завиткан во погребна обвивка.

Лазарица

Поворките на Лазарица порано беа организирани во многу делови на Македонија.

Тоа беа девојки облечени во нов празничен костум и богато украсени, со песна и танц што го најавува доаѓањето на летото.

Луѓето со задоволство ги пречекуваат и им даваат храна.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде