Секој од тројцата архиереи: Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст има свој посебен ден на славење, а во XI век, за време на владеењето на императорот Алексиј Комнин, донесена е одлука овие три големи светци да имаат и заеднички празник.

Според легендата, меѓу луѓето се водела дебата кој од тројцата светци бил најголем.

Епископот Јован од Евхаита имал видение во сон: секој од овие тројца светци му се појавил заедно.

Ние сме едно во Господ, како што можете да видите, и нема ништо противречно во нас … нема ниту прв ниту втор меѓу нас, му рекле во сон.

Тие исто така го советуваа да напише заедничка служба за нив и да им одреди заеднички празничен ден.

Во нашите региони, споменатите светци се сметаат за заштитници на луѓето и животните од мраз, студ и лоши ветрови. Според ветровите што дуваат тој ден, се предвидува какво ќе биде времето во текот на годината.

Денес треба да се слави во радост, мир и хармонија и така целата година да биде добра и среќна.

Вообичаено е да се свири на кавал и верниците да се радуваат на овој голем празник, како и да пеат весела песна.

Оваа година, празникот паѓа во петок, па затоа треба да постите на овој ден.

ИЗВОРАло
претходниот член,Ова е најосаменото и намрачното место во светот
Следната статијаДали правилото „едно јаболко дневно за соврешно здравје“ е мит?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде