Рекорден број кандидати, дури 15 кои се од Босна и Херцеговина, учествуваат на изборите за регионални и комунални тела во Данска, кои треба да се одржат на 16 ноември, објави БХ Глас.

Луѓето со потекло од БиХ се на списоците на либералните радикали, Социјалдемократската партија, Конзервативната народна партија, Данската либерална партија, Партијата „Данска за сите луѓе“, Социјалистичката народна партија,

Кралството Данска е уставна монархија во нејзиниот уставен поредок и врховен суверен на данската државна унија (вклучувајќи ги Фарските Острови и Гренланд со висок степен на автономија) е формално Данскиот кралски дом на чело со данската кралица Маргарет 2.

Сепак, улогата на данскиот монарх е од церемонијална природа и целата законодавна моќ е во данскиот државен парламент, додека данската влада, регионите и комуните, исто така, спроведуваат законодавни одлуки од државниот парламент.

Данските региони имаат одговорност за моментално моментално здравствено поле, регионален развој, прекугранични прашања, клима и екологија, како и за соработка на данските средни училишта и културни проекти на регионално ниво.

Данските комуни донесуваат одлуки во врска со образованието, урбаниот развој и културата, социјалните прашања, грижата за старите лица, работата на здруженијата.

Граѓаните на Босна и Херцеговина со постојан престој во Данска со години, и како гласачи и како кандидати, учествуваа на овие избори со многу високи демократски стандарди.

Локалните и регионалните политички претставници се избираат за период од четири години.