Дури и во студено време, љубителите на зимата не можат да одречат колку е опоен тој годишен, долгоочекуван прв ден на пролетта.

Не е изненадувачки што истиот овој менталитет се одржува илјадници години, почнувајќи од античките култури.

После долгата, студена сезона, раните цивилизации биле слично желни да започнат да садат градини и да ја апсорбираат сончевата топлина.

Во предхристијанско време, јајцата биле поврзани со многу различни пролетни ритуали, вели Лубов Волинец, кустос за народна уметност во украинскиот музеј во Њујорк и украинскиот музеј и библиотека во Стемфорд, КТ.

Во Украина, на пример, луѓето биле земјоделско општество. Доцната или студена пролет имала влијание врз земјоделските култури, па луѓето се обиделе да ја искористат моќта на сонцето за да ја воскреснат природата.

А, што ве потсетува на сонцето? Јајце со светло жолт центар и живот произлегува од него, вели Волинец.

Многу култури низ Европа ја прифатиле идејата дека јајцата имаат здруженија што даваат живот.

Во Украина, луѓето започнаа со практиката на „пишување“ јајца, што се нарекува писанки. Тие ги украсувале со симболи како што се сонцето, триаголник или линии што го опкружуваат јајцето.

Украсените јајца се чувале во куќи, биле споделувани со пријателите, па дури и закопувани на поле.

Идејата веројатно била да се поврзе со „магијата“ на јајцето со цел да се заштити семејството, да се заштити од злото и да се обезбеди враќање на пролетта.

Кога христијанството дошло во Украина во 10 век, „Луѓето комбинирале стари и нови традиции“, вели Волинец.

Предхристијанските ритуали, како што е сликањето јајца, не биле укинати и наскоро биле поврзани со Велигден, кој исто така се фокусира на воскресението.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде