Џон Голсворти е роден на 14 август 1867 година, во старо семејство земјоделци, кои благодарение на упорноста и креативноста, се здобија со огромно богатство до 19 век.

Почнал да пишува под псевдонимот Џон Сигон на 28-годишна возраст. Книгата „Островски фарисеи“ е првата книга што се смета за негов најважен дел, објавена со неговото целосно име и презиме.

Инспирацијата ја црпел од секојдневниот живот и општеството во кое живеел и затоа напишал за: сиромаштијата, класните разлики, горната класа.

Овие настани биле секојдневни теми на неговата критика. Покрај тоа, несреќно омажените жени биле вообичаен мотив.

Семејството Форсит, по кое е познат Џон, се провлекува во сите негови дела. Во сите негови дела се протега животната приказна за семејната линија.

Така е создадена трилогијата „Сагата за Форситите“, а нејзините продолженија се имиња: Модерна комедија, Крај на поглавјето. Тој ја напишал драмата „Сребрена кутија“ во 1906 година.

Умрел на 31 јануари 1933 година во Лондон, месец и половина по добивањето на Новелата за литература.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде