Едноставно е непотребно што во 21 век животните сè уште се предмет на тестирање во козметичката индустрија.

Иако има толку многу производи кои не ги тестираат своите производи на животни, се поставува прашањето, ако ова е веќе можна опција – зошто сите не ја практикуваат?

  • Кои животни се користат за тестирање на козметика?

Тестовите за козметика врз животни обично користат стаорци, глувци, зајаци, кучиња, мачки и мајмуни, кои наменски се одгледуваат во тајни објекти.

Овие животни ќе ги живеат своите животи затворени во кафези, искусувајќи само вештачка светлина, блага храна и четири ѕида од лабораторија. Овие чувствителни животни заслужуваат многу повеќе отколку да се третираат како лабораториска опрема за еднократна употреба.

Најчесто овие животни доживуваат многу повреди за време на експериментите и продолжуваат да живеат со осакатени делови од телото во овие кафези.

Целта на нивниот живот е да служи само како алатка за тестирање, па производите ќе се тестираат на нив се додека можат да го издржат тоа – односно до крајот на нивниот живот. Еден тест за козметичка состојка може да користи над 1.000 стаорци или зајаци.

  • Колку животни се користат во козметичките тестови?

Точната бројка не е позната, но се проценува дека најмалку 300.000 животни се користат секоја година за тестирање на козметички производи или состојки само во Кина, а глобалната вкупна сума веројатно ќе биде многу поголема.

  • Дали во Европа се забранети козметичките тестови на животни?

Да, има и забрани за тестирање и маркетинг. Тестирањето на козметички производи и нивните состојки врз животни е забрането во ОК од 1998 година и низ ЕУ од 2009 година.

Забраната за продажба на козметички производи и состојки тестирани на животни беше целосно спроведена во ОК и ЕУ во март 2013 година.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Цела Европа може да остане без фејсбук и инстаграм
Следната статијаХаос на германските аеродроми поради недостаток на персонал

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде