Во Ритамот на лудилото, наставник по музика користи суровост за да ја поттикне величината на еден од неговите ученици. Можеме да отстапиме од таквата тактика.

Меѓутоа, германскиот филозоф Фридрих Ниче мислеше дека ние станавме премногу неволни за таква суровост.

Според Ниче, на наставникот му било дозволено да биде суроа, за доброто на другиот. Луѓето, исто така, би можеле да бидат сурови кон себе за да станат личноста што сакале да бидат.

Ниче смета дека суровоста може да помогне да се развие храброст, издржливост и креативност. Дали треба да бидеме поподготвени да дозволиме другите и самите себе да страдаат за да развиеме доблест?

Тоа не е убедливо. Сега ги знаеме потенцијално застрашувачките долгорочни последици од страдањето од суровоста на другите, вклучително и оштетување на физичкото и менталното здравје.

Исто така, придобивките од сочувството кон себе се препознаваат сe повеќе, наместо да се однесуваат сурово кон себе.

Идејата дека треба да страдаме за да напредуваме е под знак прашалник. Позитивните животни настани, како што се за заљубување, раѓање деца и постигнување цели, можат да доведат до напредок.

Наставата преку суровост бара злоупотреба на моќта и себичен садизам. Тоа не е единствениот начин – на пример, будизмот нуди алтернатива: луто сочувство.

Овде дејствуваме од љубов за да им се спротивставиме на другите со цел да ги заштитиме од нивната алчност, омраза и страв.

Животот може да биде суров, вистината може да биде сурова, но ние можеме да избереме да не бидеме.

ИЗВОРBBC.COM
претходниот член,Малку познати факти за Ангела Меркел кои ќе ве натераат да ја засакате!
Следната статијаНова студија: Ламите ќе помогнат во третирање на ковид кај луѓето

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде