Дали сте размислувале што значи да изберете каде да седите? Каква порака испраќа овој говор на телото?

Добриот деловен живот е ремек-дело на комуникацијата. Секој комуницира со целото свое битие, телото пред се, и затоа ниеден детал од говорот на телото не е за занемарување. Дали, на пример, сте размислувале што значи каде сте одбрале да седите и каква порака испраќате?

Говор на телото и контрола

Што мислите, чувствувате или какви се вашите намери кон другите ќе ви открие вашето тело. Иако можеби не сакате, откривањето на вашите мисли и чувства ќе го преземе вашиот несвесен дел од вашата личност преку суптилни, суптилни механизми.

Дали ова може да се контролира? Психолозите тврдат дека ова е навистина тешка работа. За да не се откриете во јавноста, останува само желба која вашето несвесно нема да ја слуша (која не се однесува на „мајсторите за контрола на телото и гестови“, кои постојат – ретко се – судејќи според искуството на психолози и експерти за говор на телото).

Централната позиција е за тимскиот играч, додека крајот е резервиран за лидерите.

Каде избравте да седите?

Кажувате многу за себе, на пример, ако сте се придружиле на група и сте седнале на крајот од масата. Можеби сте избрале да заземете централна позиција. И двете испраќаат порака до публиката за тоа како се доживувате себеси и како сакате другите да ве гледаат.

Бернардо Тирадо, индустриски психолог чија тесна експертиза е говорот на телото, во своите текстови и книги ја нагласува важноста на местото каде што сте избрале да седите. Тој претстави три главни пораки кои секој ги испраќа до публиката, во зависност од тоа дали седел на крајот или на средината на масата.

Распределбата на моќта во групата која седи на тркалезната маса е изедначена. Ова е идеален амбиент за дискусии и опуштени разговори.

Ако влезете во соба и седнете на крајот од масата, без разлика која, вие всушност велите:

  • Јас сум лидер
  • Имам контрола
  • Јас сум тука да не се плашам

Ако вашиот избор беше место во средината на табелата, пораката е сосема поинаква:

  • Јас сум дел од тимот
  • Пристапен сум
  • Дојдов да соработуваме

Неочекувано, нели? Централната позиција е за тимскиот играч, додека крајот е резервиран за лидерите.

Совет, тркалезна маса и стол

Местото каде што ќе седите вие ​​го избирате спонтано. Вашето несвесно, како и вашето тело кое го следи, ќе ја избере положбата во која ќе се изјасни.

Набљудувајте и ќе видите колку суптилни и спонтани односи меѓу присутните се воспоставуваат од моментот кога ќе седнете, а за тоа е одговорен вашиот говор на телото и место на масата.

Многумина прашуваат за совет – каде да седат? Одговорот е јасен: се зависи од тоа каква порака сакате да испратите и како се гледате себеси во работата за која зборувате.

Распределбата на моќта во групата која седи на тркалезната маса е изедначена. Ова е идеален амбиент за дискусии и опуштени разговори. Не е добро да се знае кој е лидер или „претседавач“.

ИЗВОРtosamja.media
претходниот член,Навики од детството кои го зголемуваат ризикот од деменција во одминати години
Следната статијаЗошто имаме проблем да се наспиеме кога ќе смениме кревет?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде