Според најновите препораки презентирани на експертскиот состанок за грип, двонеделна пауза помеѓу вакцината против грип и корона веќе не е потребна, но двете вакцини може да се примаат истовремено.

Никој не може да предвиди каква ќе биде ситуацијата со сезонскиот грип.

  • Вакцинација на бремени жени?

Д-р Александра Новаков, гинеколог, посочи дека вакцинацијата против грип им се советува и на бремените жени:

Со избегнување на вакцинација, не го доведуваме во прашање само здравјето на мајката, туку и на бебето. Бидејќи, само по шест месеци, новороденчето развива сопствени антитела, дотогаш зависи од имунитетот на мајката.

ИЗВОРНовости
претходниот член,За кои држави ви е потребен ковид пас, а за кои само сертификат за примени две дози?
Следната статијаНамалување на бројот на барања за азил во ЕУ од почетокот на пандемијата