За жал, не. The Queen’s Gambit на Нетфликс е адаптација на славниот роман на Валтер Тевис со исто име. Иако романот е универзално пофален за точното прикажување на шахот, тој е целосно оригинална приказна.

Немаше вистинска Бет Хармон, ниту пак Елизабет Хармон. Ликот е чиста творба на фикцијата. Иако би било убаво ако шахот од 50-тите години на минатиот век имаше кул женска ѕвезда како Бет!

Сепак, отсекогаш имало шаховски чуда што го привлекле вниманието на јавноста. Боби Фишер, Борис Спаски и Анатолиј Карпов беа познати велемајстори кои ја инспирираа работата на Тевис.

Како и да е, тој истакна дека никој од нив не вклучува во реалниот текст.

Значи, таму го имате: Кралицата Гамбит е силно истражено дело на фантастика што прецизно го отсликува психолошкото оптеретување на шаховските велемајстори. Сепак, нејзината приказна е чиста фикција.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде