Поддржувачите на изреката „пивце за живце“ треба да размислат пред да посегнат по неа за да се смири или „убие“ стравот од сцената пред важен состанок или појавување пред јавноста.

Научниците од Универзитетот во Келн докажаа дека малку пиво навистина може да се релаксира, но алкохолот обично влијае на јазикот, а тоа негативно, па говорот е значително полош.

Во студијата учествувале 62 испитаници кои биле нервозни за време на јавни настапи и 60 опуштени луѓе. Поединци од нервната група пиеле сок вотка или пиво, што навистина ја намалило нивната нервоза, но го влошило квалитетот на говорот.

Овие испитаници имале проблем со концентрација, брзина на изразување, елоквентност и не оствариле контакт со очите, што е исклучително важно за време на јавните настапи.

Интересно, на една група испитаници им беше кажано да пијат алкохол иако во пијалокот имаше само капка вотка.

Но, верувањето дека пијат алкохол ги смири, и не влијаеше на слабиот квалитет на говорот, затоа психолозите сугерираат дека нервозните луѓе практикуваат техники на дишење кои ќе им помогнат да ја елиминираат анксиозноста и нема да влијаат негативно на перформансите.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде