На експедиција кон Јужниот Атлантик во 2019 година, белгискиот фотограф Ив Адамс очекуваше позната глетка:

-кралски пингвини, лесно идентификувани од црно-жолтите пердуви кои им ги украсуваат главата и вратот, и портокалов блесок на боја што се протега по должината на клуновите.

Наместо тоа, Адамс виде нешто што го наежи: живописен жолт пингвин.

На брегот познат како Солсбери рамнини на островот Јужна Џорџија, забележани се околу 120 000 кралски пингвини, кои пливаат во море од црни перја.

Но, животното што го виде Адамс се издвојуваше од останатите: птица со слонова коска од бело слонова коска, тело во крем боја и грива пердуви со боја на лимон.

Адамс истоварувал опрема од експедицискиот брод кога ја видел единствената птица среде група други пингвини. Во тој момент тој оставил се и се фатил за камерата.

На наше изненадување тие пливаа кон нас, раскажува Адамс во е-пошта.

Така, неколку минути имавме многу среќа и бев многу среќен што ги добив овие добри услови за фотографирање!

За време на двомесечната експедиција, Адамс направи илјадници фотографии. Дури неодамна, тој конечно ги помина сите и ги уреди специјалните фотографии, кои оттогаш станаа вирални.

Во некои случаи кога боењето на индивидуално животно нагло се разликува од типичната боја на видот, тоа е пример за албинизам.

Во овој случај, експертот за пингвини П. Ди Берсма вели дека правилниот термин за жолто-човечката птица е леуцизам, генетска мутација во која животното е претежно бело, но може да произведе некој пигмент. (Погледнете слика на „русокос“ пингвин со лента за кит.)

Како да им недостасува пигмент, се разликуват помеѓу поединците, но, генерално, се чини дека тие се натопиле во белилото, вели Борсма, биолог за заштита на универзитетот од Вашингтон и Национален географски истражувач.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде