Вистина е дека црните дупки  „голтаат се што им се приближува“, но изгледа дека тоа не мора секогаш да биде така. Новото истражување покажа и дека тие можат да создадат нови ѕвезди.

Во соседната џуџеста галаксија, позната како Henise 2-10, откриена е црна дупка која „раѓа“ ѕвезди на растојание од триесет милиони светлосни години.

Набљудувањата со телескопот Хабл покажаа дека, спротивно на претходните верувања, црните дупки можат да бидат продуктивни.

Новата студија наречена формирање на ѕвезди предизвикани од црна дупка во џуџестата галаксија Henize 2-10, објавена во списанието Nature, исто така може да ни помогне подобро да го разбереме потеклото на супермасивните црни дупки.

Ејми Рејнес, која прва набљудуваше и објави докази за постоењето на црна дупка во споменатата галаксија, исто така водела нова студија.

Од самиот почеток знаев дека нешто многу необично и посебно се случува. Сега Хабл даде јасен доказ за поврзаноста помеѓу црната дупка и соседниот регион каде што се формираат ѕвездите, на околу 230 светлосни години од црната дупк, рече Рејнес.

Во поголемите галаксии, целата материја што влегува во гравитационото поле на црната дупка е уништена од нејзините магнетни полиња, создавајќи плазма изливи кои се движат речиси со брзина на светлината.

Секој облак од гас што ќе се најде на патот би бил доволно загреан за да создаде ѕвезда.

ИЗВОРNational Geographic.rs
претходниот член,Периодот за изолација во Македонија ќе биде скратен од 10 на 7 дена
Следната статијаПоранешните пратеници Шекеринска, Димитров и Царовска побарале апанажа

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде