дома информација вест КОВИД-19 МОЖЕ ДА НАПРАВИ ИМУНИОТ СИСТЕМ ДА ГИ НАПАДНЕ СОПСТВЕНИТЕ КЛЕТКИ НА...

КОВИД-19 МОЖЕ ДА НАПРАВИ ИМУНИОТ СИСТЕМ ДА ГИ НАПАДНЕ СОПСТВЕНИТЕ КЛЕТКИ НА ЗАБОЛЕНИОТ

Низ целиот свет, имунолозите кои ги сменија своите лаборатории за да се приклучат на борбата против САРС-CoV-2, бесно се обидуваат да објаснат зошто некои луѓе се разболуваат, додека други се опоравуваат неповредени. Темпото е вртоглаво, но се појавија некои јасни трендови.

395
0

Една област на фокус е производство на антитела – моќни протеини способни да онеспособат и убијат нападни патогени како вируси. Од голема загриженост беше спорадичната идентификација на таканаречените автореактивни антитела кои, наместо да ги насочуваат микробите што предизвикуваат болести, се насочени кон ткивата на лица кои страдаат од тешки случаи на КОВИД-19.

Раните студии ги вмешале овие авто-антитела во опасни тромби кои се формираат кај пациенти примени на интензивна нега. Во поново време, тие се поврзани со тешка болест со инактивирање на критичните компоненти на вирусната имунолошка одбрана кај значителен дел од пациентите со тешка болест.

Како имунолог во Лоуанс центарот за човечка имунологија на Универзитетот Емори, го истражував имунолошкиот одговор одговорен за производство на антитела во COVID-19 Под раководство на д-р Игнасио Санц, нашата група претходно истражуваше имунолошки одговори кои придонесуваат за производство на автоантитела кај автоимуни нарушувања како лупус, а неодамна и во тешки случаи во КОВИД-19.

Сепак, додека бевме во можност да го карактеризираме одговорот кај пациенти со КОВИД-19 како автоимуно, не можевме да го потврдиме производството на автоантитела скриени во нивните антивирусни одговори.

Сега можеме.

Во неодамна објавената студија што чека рецензија, ние го опишуваме алармантниот наод дека кај најболните пациенти со COVID-19, производството на автоантитела е вообичаено – откритие со големо потенцијално влијание и на акутната нега на пациентот и на закрепнувањето на инфекцијата.

Тешките инфекцији се поврзани со производство на авто-антитела

Авто-антителата доаѓаат во „типови“ кои обично се поврзани со специфични типови на болести. Пациентите со лупус, на пример, често имаат антитела кои се насочени кон нивната сопствена ДНК – молекулите што го сочинуваат човечкиот геном.

Пациентите со автоимуно нарушување ревматоиден артритис имаат помала веројатност да ги имаат тие антитела, но поверојатно е да покажат позитивни тестови за ревматоиден фактор – антитела насочени кон други антитела.

Во оваа студија, групата од Лоуанс Центарот ги анализираше медицинските графикони на 52 пациенти на интензивна нега кај кои беше дијагностициран КОВИД-19. Ниту еден од нив немал историја на автоимуни нарушувања. Сепак, тие беа тестирани за време на инфекцијата за автоантитела пронајдени во различни нарушувања. Резултатите се кристално јасни. Повеќе од половина од 52 пациенти биле позитивни на авто-антитела. Кај пациенти со најголемо ниво на Ц-реактивен протеин (маркер на воспаление) во крвта, повеќе од две третини прикажаа докази дека нивниот имунолошки систем произведува антитела кои го напаѓаат сопственото ткиво.

Додека овие откритија предизвикуваат загриженост, постојат работи што нашите податоци не ги откриваат. Иако пациентите со тешка болест јасно покажуваат одговори на автоантитела, податоците не ни кажуваат до кој степен овие автоантитела придонесуваат за најтешките симптоми на КОВИД-19. Можно е дека тешката вирусна болест рутински резултира во производство на автоантитела со мала последица; ова може да биде само прв пат да го видиме. Исто така, не знаеме колку траат автоантителата. Нашите податоци сугерираат дека тие се релативно стабилни за неколку недели. Но, потребни ни се последователни студии за да разбереме дали тие продолжуваат рутински над обновување на инфекцијата.

Важно е дека ние веруваме дека автореактивните одговори што ги идентификувавме овде се специфични за инфекцијата со САРС-КоВ-2 – нема причина да се верува дека слични резултати би се очекувале преку вакцинација против вирусот.

Разбирање на улогата на автоантитела во COVID-19

Сепак, иако е можно овие авто-антитела да се бенигни, па дури и корисни на сè уште неидентификуван начин, исто така е можно да не се. Можеби овие одговори на автоматските антитела навистина придонесуваат за сериозноста на болеста, помагајќи да се објасни одложениот почеток на тешки симптоми кај некои пациенти што може да биде во корелација со производството на антитела. Ова може да биде причина дека третманот со дексаметазон, имуносупресив кој често се користи за да се смири „одблесокот“ на автоимуни нарушувања, може да биде ефикасен во лекувањето на пациенти со само најтешка форма на болеста. Исто така е можно овие одговори да не траат краткорочно, да ја надминуваат инфекцијата и да придонесат за постојаните симптоми што сега ги доживуваат се поголем број на пациенти со КОВИД-19.

Што е најзагрижувачко, можно е овие одговори да можат самостојно да траат кај некои пациенти, што резултира со појава на нови, трајни автоимуни нарушувања.

Моите колеги и јас искрено се надеваме дека тоа не е така – туку дека појавата на автоантитела кај овие пациенти е нетипичен одговор, чуден вирусен имунолошки одговор кај некои пациенти што ќе се реши самостојно. Но, треба да направиме нешто повеќе од само да се надеваме – треба да ги поставиме вистинските прашања и да ги дознаеме одговорите. За среќа, оваа студија ни дава алатки за да го направиме тоа.

Тестот за автореактивни антитела може да открие подобри третмани

Тестовите што биле извршени на овие пациенти за да се утврди нивниот „автореактивен профил“ не се специјализирани. Тие се достапни за повеќето болнички лаборатории низ целата земја. Навистина, двете најчести антитела што ги наоѓаме кај овие пациенти, антинуклеарните антитела и ревматоидниот фактор, се откриени со вообичаени тестови што ги користат ревматолозите. Нашата студија покажува дека со тестирање само на овие две автоантитела и инфламаторниот маркер c-реактивен протеин, може да бидеме во можност да ги идентификуваме пациентите со поголема веројатност да доживеат потенцијално опасни имунолошки одговори кои можат да имаат корист од поагресивната имунолошка модулација.

Понатаму, тестирањето за автореактивност може да помогне во идентификување на пациенти кои може да имаат корист од ревмотолошко следење за да го следат закрепнувањето, и да ни помогне да разбереме дали некои случаи на „долг пренесен“ COVID-19 може да бидат поврзани со постојани автоантитела. Ако е така, овие пациенти може да одговорат на истите имунолошки насочени терапии кои биле успешни во МИС-Ц каде што сега е документирано производството на автоантитела.

Конечно, со тестирање на пациенти веднаш по закрепнувањето на КОВИД-19, можеме да воспоставиме основни линии и да започнеме да ги следиме можните појави на нови случаи на автоимунитет по оваа страшна болест и да испланираме рана ревматолошка интервенција доколку е потребно.

Сега ги имаме алатките. Време е да започнеме да ги користиме.

Matthew Woodruff, инструктор, Лованс центар за хумана имунологија, Универзитет Емори.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде