Никој никогаш не направил нешто возвишено за друг. Сите активности се насочени кон себе, сите услуги кон себе, целата љубов е љубов кон себе

Нурнете подлабоко и ќе сфатите дека не ги сакате луѓето: она што го сакате се пријатните чувства што таквата љубов ги создава во вас!

Ирвин Јалом е познат психотерапевт по хуманистичка и егзистенцијалистичка ориентација, психијатар и писател.

Ви донесуваме извадоци и цитати од некои од неговите најпопуларни книги како што се:

Кога Ниче плачеше, Лекувањето на Шопенхауер, Лежењето на каучот, Разговор со Спиноза и други.

Како објаснувате дека некои луѓе се полни со самодоверба?

– Запрашајте се кои се овие луѓе кои се самоуверени, вечно весели и смирени. Такви се само луѓето без вид, обичните луѓе и децата. Очајот е цената што човекот ја плаќа за својата самосвест.

Интелигентниот човек не е секогаш сигурен во тоа што прави и што зборува. Паметните луѓе секогаш се прашуваат себеси.

-Само ранет исцелител може навистина да заздрави.

-Секоја личност мора да одлучи колку вистина може да издржи.

– Од голема висина, секоја трагедија изгледа помалку трагично.

-Животот е искра светлина помеѓу две празнини: темнина пред раѓање и темнина на смртта.

-Не раѓајте деца додека не бидете подготвени да бидете креатори и да создадете креатори. Погрешно е да раѓаме деца од потреба, да користиме дете за да ја исполниме осаменоста, да произведуваме копии од нас за да си обезбедиме цел. Погрешно е да се бара бесмртност сеејќи го своето семе во иднината, како да ќе ја задржи вашата свест.

-Духот на човекот е вткаен од неговите избори.

-Фантазирам за љубов е нешто повеќе од желбата на две лица да се поседуваат едни со други.

-Кога принудувате личност која поседува ретки таленти да работи работа што е само корисна, тоа е исто како да користите скапа и нежно украсена вазна како кујнски сад.

ИЗВОРАтма
претходниот член,Не е само дебелеење, причини зошто не треба да јадете доцна вечер!
Следната статијаКакво влијание има музиката врз човечкото однесување?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде