(Ројтерс) – Многу позаразна варијанта на КОВИД-19, идентификувана во Британија, не предизвикува потешки заболувања кај хоспитализирани пациенти, според новото истражување објавено во медицинското списание „Лансет заразни болести“ во понеделникот.

Видот, познат како Б.1.1.7, беше идентификуван во Велика Британија кон крајот на минатата година и стана најчестата варијанта во САД, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Студијата анализирала група од 496 пациенти со КОВИД-19 кои биле примени во британските болници во ноември и декември минатата година, споредувајќи ги резултатите кај пациентите заразени со Б.1.1.7 или други варијанти. Истражувачите не откриле разлика во ризиците од тешка болест, смрт или други клинички исходи кај пациенти со Б.1.1.7 и други варијанти.

„Нашите податоци, во рамките на контекстот и ограничувањата на реалната студија, даваат првично уверување дека сериозноста кај хоспитализирани пациенти со Б.1.1.7 не е значително различна од сериозноста кај оние без“, велат истражувачите во студијата.

Посебна студија објавена во Јавното здравство Лансет заклучува дека вакцините најверојатно ќе бидат ефикасни против британската варијанта бидејќи нема очигледно зголемување на стапката на реинфекција кога се споредуваат со варијанти што не се во Велика Британија.

Според британските научници, британската варијанта била околу 40% -70% повеќе пренослива од претходно доминантните варијанти.

Студиите исто така ги потврдија претходните наоди дека Б.1.1.7 е полесно пренослив.

ИЗВОР:  Заразни болести Лансет и Јавното здравје на Лансет, на Интернет, 12 април 2021 година.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде