Тоа е антуриум, волшебно растение кое обично се дава на луѓе кои се во депресивна состојба.

Очигледно, експертите веруваат дека само гледањето во неа може да се смири и да го врати расположението.

Се дава и на луѓе на кои им требаат пари.

Меѓутоа, ако не е дадено со чисти срца на луѓе на кои им е потребна помош и растението се исуши – според фенг шуи, проблемот е во нив и итно треба да се променат!

Антуриумот е зимзелена фабрика, бидејќи лисјата секогаш остануваат зелени.

Бидејќи е тропско растение, има потреба од топлина, особено во времето на цветни кога не смее да биде под 20 степени.

За време на одмор, температурата не смее да биде пониска од 15 степени.

Цветовите растат во пазувите на секој нов лист, а нивниот изглед е радост за сите членови на домаќинството.

Цветот трае пет до шест месеци. Ова растение сака светлина, но не и директна сончева светлина, бидејќи може да добие „изгореници“ на лисјата.

Почвата мора да биде лесна, лабава и плодна и идеална е ако има мов и тресет.

Се храни само за време на вегетацијата, двапати месечно, со ѓубриво органско и растворливо во вода.

Антуриумот се пресадува две или три години и бидејќи има плиток корен, садот не мора да биде голем.

Сепак, најважно е дека има добра дренажа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде