За да се заштитат од зимскиот налет на респираторни инфекции, некои луѓе го „зајакнуваат“ својот имунолошки систем со храна и суплементи богати со хранливи материи.

Идејата е да се користат минерали како цинк и витамини како Ц и Д со надеж дека ќе се зајакне имунолошкиот одговор во случај на инфекција.

Иако овие напори веројатно нема да спречат инфекција, тие би можеле да го зајакнат имунолошкиот систем на една личност. Но, за нормална личност која добро се храни, вежба и спие доволно, суплементите можеби нема да направат многу, вели имунологот Скот Рид од Универзитетот во Западен Сиднеј во Австралија, освен ако немате недостаток на витамин.

Ако некој сака да земе дополнителни витамини или минерали за да го зајакне имунолошкиот систем, „нема ништо лошо во тоа“, вели Керол Хаганс, диететичар и консултант во Канцеларијата за додатоци во исхраната при Националниот институт за здравје на САД, додека количината не го надминувајте дневниот лимит поставени од стручни лица. „Големиот внес може да биде токсичен“, предупредува тој.

Исто така, имајте на ум дека додатоците може да пречат или да комуницираат со некои лекови, па затоа е најдобро да се консултирате со вашиот лекар пред да ги земете.