Аспиринот ќе биде тестиран како можен третман за пациенти со корона вирус во едно од најголемите британски клинички испитувања, кое треба да процени дали овој лек може да го намали ризикот од згрутчување на крвта кај луѓе со корона вирус, пишува агенцијата Ројтерс.

Студија наречена „Опоравување“ истражува голем број потенцијални третмани за пациенти со вирус, и тие рекоа дека во студијата ќе вклучуваат аспирин, кој често се користи како разредувач на крвта.

Постои јасна основа за верување дека аспиринот може да биде корисен, но тој е безбеден, ефтин и широко достапен, рече Питер Хорби, еден од главните научници во студијата.

Пациентите заразени со корона вирус имаат поголем ризик од развој на згрутчување на крвта поради хиперреактивни тромбоцити, клеточни фрагменти кои помагаат да се запре крварењето.

Аспиринот е антитромбоцитен агенс и може да го намали ризикот од тромбоза.

Најмалку 2.000 пациенти се очекува да примаат 150 милиграми аспирин дневно, заедно со вообичаениот третман со КОВИД-19.

Податоците од овие пациенти ќе се споредат со најмалку 2.000 други пациенти кои примаат само стандардна терапија со корона вирус.

Откриено е дека ниски дневни дози на аспирин го намалуваат ризикот од одредени видови на рак.

Како разредувач на крв, го зголемува ризикот од внатрешно крварење, а земањето премногу за подолг временски период е поврзано со оштетување на бубрезите.

Другите третмани што се испитуваат на испитувањето вклучуваат обичен антибиотик азитромицин и коктел со антитела Регенерон, кој се користеше за лекување на симптомите на американскиот претседател Доналд Трамп.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде