Сакара, правлива некропола јужно од Каиро, стана клучна во борбата против туристичкиот пад во Египет.

Оваа беше извонредна година за археолошките откритија на Светското наследство на УНЕСКО, каде што одделни наоди се открија голем број саркофази и мноштво артефакти, вклучувајќи обелиск и уникатна, безобрасна статуа на богот Нефертум.

По повторното отворање на 4.700 години старата пирамида на Џосер во март по 14-годишна реставрација од 6,6 милиони долари, се дојде до клучни археолошки сознанија.

На почетокот на октомври беа откриени 59 саркофази, стари околу 2500 години.

Прекрасно зачувани со нивните оригинални бои и хиероглифи, нивното откривање беше можност да допрат до ценетата публика: туристите.

Заедно со печатот, египетското Министерство за туризам и антиквитет покани десетици странски амбасадори, кои потоа споделија слики и детали низ социјалните медиуми.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде