Вирусни инфекции, како што се настинка, грип или КОВИД болест, за разлика од бактериските, не се лекуваат со антибиотици.

Погрешно и прекумерно препишување, како и неправилна употреба на антибиотици, ја поттикнува отпорноста на бактериите кон оваа важна група на лекови, што го зголемува ризикот од развој на други болести и зголемување на смртноста – се вели во панелот „Антибиотиците не се бонбони“ што се одржува по повод Светската недела на свесност за антибиотици (WAAW) и Европскиот ден за борба против антибиотиците (EAAD), кој се слави секоја година од 18 до 24 ноември, кога грубо започнува неофицијалната сезона на настинка и грип.

Секоја година, скоро 33.000 луѓе умираат од инфекции предизвикани од отпорни на антибиотици бактерии, и ако продолжи трендот на ширење на отпорност до 2050 година, отпорните бактерии ќе бидат главната причина за смртност во светот, беше посочено.

Покрај тоа, вирусни инфекции, настинки и грип, вклучувајќи го и КОВИД-19, не се третираат со антибиотици, најважните заклучоци на панелот се „Антибиотиците не се бонбони“.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде