Некои пијалоци ќе ве остават во подобра состојба од другите, па вреди да знаете дали вашиот омилен може да предизвика посериозен мамурлак пред да ја нарачате таа чаша.

Мамурлакот, се разбира, зависи првенствено од количината на алкохол што ја пиете и од фактот дека сте пиеле и вода.

Сепак, нештата како содржината на шеќер и процесот на ферментација на вашиот пијалок можат да направат огромна разлика.

  • Потемни и жестоки пијалоци

Поголема е веројатноста да имате мускулни болки и гадење следниот ден.

Тоа е затоа што потемните пијалоци имаат повеќе сродни материи во нив, кои се нуспроизводи од процесот на ферментација што се користи за нивно производство.

Рум, виски, црвено вино и ракија се виновниците за оваа категорија.

Тие можат да направат вашиот мамурлак да трае подолго, бидејќи вашето тело мора да го разгради алкохолот и сродните супстанции.

Ова може да предизвика главоболки, гадење и уште повеќе болки во мускулите.

Тие исто така можат да бидат токсични и да се мешаат во обидите на вашето тело да се поправи следниот ден.

Црвено вино

Познато е дека црвеното вино ги остава пијаните со болна глава следниот ден. Но зошто?

Има природни елементи наречени тирамин и хистамин кои често можат да ве остават со главоболка следното утро поради ограничените крвни садови.

Некои луѓе дури велат дека добиваат главоболка или мигрена во рок од 15 минути откако ќе испијат чаша.

Кери Бисон, нутриционист, изјави за MailOnline дека органското црвено вино може да биде подобра алтернатива.

  • Текила

Сега, ова може да биде победник. Ако не полудите, може да се разбудите без мамурлак со текила.

Тоа е затоа што ако пиете квалитетни верзии, пиењето 100 проценти агава има различен процес на ферментација.