Винсент ван Гог, најверојатно, страдал од „делириум“ предизвикан од откажување на алкохол, според новото истражување за психијатриските болести на уметникот.

Со цел да се испитаат можните психијатриски нарушувања на уметникот, експертите интервјуирале историчари на уметност запознаени со 902 писма од уметникот – 820 до неговиот брат Тео – и проучувале медицински записи направени од лекари кои го лекувале.

Холандскиот мајстор, кој произведе околу 900 слики за време на неговиот живот, почина со самоубиство во 1890 година на 37-годишна возраст по години на ментална болест.

За него се смета дека страдал од комбинација на биполарно и гранично нарушување на личноста, иако овие болести никогаш не биле дијагностицирани.

Истражувачите од Универзитетскиот медицински центар Гронинген, Холандија, велат дека тие веруваат дека Ван Гог доживеал две кратки психотични епизоди, за кои се претпоставува дека се делириум предизвикани од повлекување на алкохол, по приемот во болница откако во 1888 година си го отсекол сопственото уво со брич.

Експертите веруваат дека делириумот бил предизвикан откако уметникот бил принуден да престане да пие алкохол откако бил примен во болница.

Истражувачите велат дека холандскиот мајстор доживеал неколку тешки депресивни епизоди во последната година од својот живот – барем една со психотични карактеристики.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде