Причини зошто не треба да ја сушите вашата коса веднаш по миењето:

Косата е премногу влажна

Кога ја миете косата, никогаш не ја исушете со фен, бидејќи е премногу влажна.

Експертите велат дека прво треба да ја отстраните вишокот на влага од косата, идеално е да отстраните барем 80 проценти. Освен фактот дека косата ќе биде подобро „заштитена“ од топлината, фенирањето ќе трае пократко.

Значи, по миењето, добро исушете ја косата со крпа, но не тријте.

Користите премногу производи за стилизирање на косата

Прекумерната употреба на различни производи за коса може да ја оштети косата при фенирање. Има премногу масло на коренот и косата е сува.

Во овој случај, следете го правилото: Помалку е повеќе! Со едноставен спреј за волумен или сјај, ќе ја подготвите косата за фенирање.

Ја сушите целата коса

За брзо и нежно да ја исушите косата, прво поделете ја на прамени, и исушете ја дел по дел, советуваат експертите. Започнете позади, а потоа направете три до четири “делови” напред.