Карл Јасперс бил германски психијатар и филозоф, претставник на христијанскиот егзистенцијализам. Оставил голем впечаток на теологијата, психијатријата и филозофијата.

Поголемиот дел од критичарите го поврзува Јасперс со филозофијата на егзистенцијализмот, делумно зошто се базира на егзистенцијалистичките корења Ниче и Киркегор, а делумно и затоа што темата на индивидуалната слобода го презема неговиот ред.

Почнувајќи со науката и емпиризмот Јасперс покажува дека сè додека ја испитуваме реалноста ние се спротиставуваме на границите кој некој емпириски или научен метод не може да го преземе.

Како психолог, Јасперс го открил фактот дека човекот не се однесува према светот пред сè со цел да го дознае, веќе пред сè практично да се организира во него. тој издвојува три видови погледи на светот:

  • Првиот тип се однесува на физичкиот свет како собир на сите чудни работи во природата, што е предмет на природната наука.
  • Вториот тип се однесува на самоверување на човекот како предмет и префаќа духовно-културно функционирање, што е предмет на духовната наука.
  • Третиот тип погледот на светот воочува распарчување измеѓу човекот и светот и тежи да ги фати во едно. Такво гледање на светот Јасперс го нарекува метафизика (филозофија).

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде