Фејсбук ја претстави Dynabench, платформа за вештачка интелигенција за собирање податоци и поставување стандарди за проценка на вештачката интелигенција. На оваа платформа, луѓето континуирано ќе тренираат модели на NLP (обработка на природен јазик) за да создадат попредизвикувачко и пореално опкружување за нивното учење, пишува порталот Startit.

Според бројни студии, најчесто користените методи за проценка несоодветно ја проценуваат работата на вештачката интелигенција во реалниот свет.

Според неодамнешниот извештај, може да се заклучи дека моделите на НЛП честопати само „се сеќаваат“ и даваат веќе научени одговори.

Новиот систем на Фејсбук се потпира на луѓе кои бараат НЛП алгоритми да постават низа јазично-провокативни прашања со цел да ги збунат. Колку поретко алгоритмот прави грешка, толку е поуспешен.

„Во суштина, Динабенч е научен експеримент кој има за цел да утврди дали заедницата што ја проучува вештачката интелигенција може подобро да ги процени можностите на нашите системи и да им помогне да се развиваат побрзо“, соопшти Фејсбук.

“Планираме да ја изложиме Динабенч на сите можни задачи, јазици и модалитети. Се надеваме дека ќе привлечеме” хакери на модели на вештачка интелигенција “за да најдат креативни начини за збунување на моделите, но исто така и на” креаторите на модели “за создавање нови модели со помалку недостатоци”, се додава во извештајот. изјава.

Интересно е што секој може да го испроба Динабенч, бидејќи тој е отворен за јавноста. Корисниците треба само да се најават на порталот Динабенч и да започнат да кореспондираат со моделите на НЛП.

Не е потребно дополнително знаење, потребно е да знаете само англиски на основно ниво. Во иднина, можностите на системот ќе се прошират со помош на нови модели и други јазици.