Државниот секретар Мајк Помпео изјави дека САД до мај 2021 година ќе ги повлече сите војници од Авганистан.

Тој во рекол дека планот на Америка е во склад со мировниот договор постигнат со талибанците, јавува „Тасс“.

Веста за повлекување на војската од Авгаистан наиде на голема поддршка во САД.

Се очекува во Авганистан да се воспостави нов и стабиле политички систем со што ќе има благосостојба на населението и ќе се спречи мигрантската и воената криза која произлегува како потенцијална опасност од моменталната безбедносна и економска состојба во Авганистан.

Извор: Канал5