дома животен стил Прва фотографија од „црна дупка“ која ја потврдува теоријата за релативност на...

Прва фотографија од „црна дупка“ која ја потврдува теоријата за релативност на Ајнштајн

566
0

Првата слика на црна дупка, направена во 2019 година, откри поддршка на теоријата за општа релативност на Алберт Ајнштајн. Новото откритие сугерира дека неговата теорија сега е 500 пати потешка за „да се победи“.

Теоријата на Ајнштајн, или идејата дека гравитацијата е материја која го искривува просторот-времето, опстојува сто години, бидејќи беа направени нови астрономски откритија.

Истражувачите од соработката со телескопот „Евент хоризонт“, тимот што ја сними централната црна дупка на галаксијата М87 минатата година, ја анализираа „сенката“ на црната дупка.


Црните дупки не фрлаат сенки во типична смисла, бидејќи тие не се цврсти предмети што спречуваат светлина да помине низ нив.

-Фотографија од црна дупка направена во 2019 година ја потврдува теоријата за релативност на Ајнштајн

Наместо тоа, црните дупки „комуницираат“ со светлината малку поинаку, но создаваат сличен ефект. Црна дупка може да ја повлече светлината кон себе и додека светлината не може да избега од внатрешноста на црната дупка, можно е светлината да направи одбег во регионот околу хоризонтот на настанот, или точка на враќање. Овој меѓупростор може да изгледа како сенка.


Бидејќи црните дупки имаат толку огромна гравитација, која го закривува просторот-времето, таа всушност може да дејствува како лупа што прави сенката на црната дупка да изгледа поголема отколку што е.

Извор: CNN