Починала Дајана Поспиќ, трансродова личност, која порано била член на екстремистичката организација „Национални“, но пишува „Блиц“.

„Тажен живот, тажен крај. Нека вашата душа конечно биде во мир со ангелите “, напиша Хелена. Пријателите на Дијана Поспиќ велат дека „нејзиното срце не успеало да издржи пред четири дена“. Погребот ќе биде во вторник на Новите гробишта во Нови Сад.

Дијана Поспиќ претходно беше затворена како маж на три години за неколку кривични дела за ширење расна, верска и национална омраза, а таа беше и член на забранетата неонацистичка организација Национални строј, под името Долф Поспиќ.

Родена е како Дејан, но го сменила името во Долф. Кога била ослободена од затвор, таа повторно го смени името во Дајана и започна со хормонска терапија. Семејството не можеше да се помири со одлуката да го сменат полот, тие наскоро се откажаа, како што сторија повеќето нејзини пријатели.

Дијана наскоро заврши како бездомник и живееше извесно време во напуштените катакомби на тврдината Петроварадин. Таа ги оправда своите постапки од мрачното минато, поради што помина години во затвор, со тоа што се обидуваше да избега од себе.

Поради осудата на општеството, избегав во крајност. Долго време го потиснав сето тоа во себе, но тогаш сфатив дека не мора да живеам поинаку. Сите што ме познаваа велеа дека сум добра личност и дека треба да бидам свој и да не ставам маски повеќе – еднаш изјави Дајана за „Блиц“.

Таа започна да се бори со депресијата што ја чувствуваше затоа што живее нечиј живот. Не криеше дека има тешко детство и дека тоа го одбележа нејзиниот живот на тажен начин.

Имаше лоши и тешки денови. Јас не сум во контакт со мајка ми и секогаш лошо се гледаме. Ситуацијата е иста со сестра ми – вели Дајана, која мина еден период од животот во Детското село.

Дијана била нападната неколку пати во Нови Сад затоа што била трансродова личност. Здружението на граѓани „Егал“ јавно предупредуваше дека нејзиниот живот е загрозен, затоа што таа храбро се појави во јавноста.