Политиката на Минеаполис бара од полициските службеници да престанат да бидат соученици во користење на неразумна сила.

Минеаполис е меѓу неколку градови во кои преку демонстрациите се бара од полицајците да интервенираат за да ги спречат колегите да користат неразумна сила, иако тоа не го спаси Џорџ Флојд.

Експертите за спроведување на законот велат дека ваквите правила секогаш ќе се спротивставуваат на вкоренетата полициска култура и дека и покрај постоење на законот, полицијата ќе продолжи да применува прекумерена сила.

Динамика на ваквите барања можеби е зголемена во случајот „Флојд“ затоа што двајцата од четворицата инволвирани биле млади и неискусни а најискусен меѓу нив со највисок чин бил токму, Дерек Човин, 19-годишен ветеран од полицијата, кој се поврзува најнепосредно со смртта на Џорџ Флојд бидејќи е забележано во видео снимките како клекнува на вратот на уапсениот Џорџ Флојд и покрај апелите на уапсениот да биде ослободен од таа позиција поради опструкција за дишење.

И покрај тоа што адвокатите на офицерите кои се сметаат за дебитантни и неискусни велат дека двајцата изразиле загриженост во врска со постапките на Шовин во тоа време, тие на крајот не успеале да го сопрат. Шовин сега е обвинет за убиство од втор степен, а неговите тројца колеги полицајци се обвинети за помагање и поттикнување.

„Тесно братство“


„Ова е лекција за секој полицаец во Америка: ако видите нешто што не е во ред, треба да се повлечете“, рече Џозеф Аcакалоне, поранешен полициски наредник во Њујорк, кој сега предава на колеџот за кривична правда Џон Џеј. -„Има многу сиви области во полициското работење, но ова беше јаден показател за полициска бруталност. Подобро е да одбиете наредба и да бидете предупредени од групата колеги отколку да одите во затвор за убиство“.

Ендру Скот, поранешен началник на полицијата, сведочи за случаи на употреба на сила: -„Тие страдаат од ефектите од организациската култура што дозволува повлекување или го наградува однесување за делување во група.“

Адвокатите на Томас Лејн и Ј Александар Куенг, на рочиштето одржано минатата недела посочиле дека вината на двајцата инволвирани полицајци е помала поради тоа што тие биле почетници и сосема неискусни. Тие работеле само четври дена како полноправни полицајци во моментот на апсењето на Флојд на 25 мај, додека Шовин бил авторитет и назначен офицер за обука за нови полицајци.

„Од нив се бара да го нарекуваат„ господине ““, изјави адвокатот на Лејн, Ерл Греј, пред судијата. „Тој има 20-годишно искуство. Што треба да направи мојот клиент, освен да го следи она што го кажа службеникот за обука? Дали е тоа помагање и поттикнување на кривично дело?“

Греј истакна дека Лејн ги испрашувал дејствијата на Шовин за време на апсењето за исправноста на неговото постапување, а адвокатот на Куенг Томас Плункт изјавил и дека неговиот клиент им кажал на колегите офицери дека не треба да го прават тоа.

Но, според кривичните поплаки кои го детализираа апсењето на Флојд под сомнение за донесување фалсификувана сметка, полицајците не ги поткрепија своите зборови со акција.

И покрај загриженоста, нема акција


Лејн ги држеше нозете на Флојд, а Куенг го притискаше на грбот додека Шовин го постави коленото на главата и вратот на Флојд. По тоа поставување Флојд постојано велеше „Не можам да дишам“, „Мама“ и „ве молам“. Во еден момент, Флојд рече: „Јас ќе умрам“. Сепак, Шовин, Лејн и Куенг не се преместија. И четвртиот офицер, Ту Тао, продолжи да стои во близина и да ги враќа назад гледачите.

Неколку моменти подоцна, Лејн праша: „Треба ли да го преместиме?“ Шовин одговори: „Не, ќе го оставиме на местото каде што го приведовме“.

Лејн рече дека е загрижен Флојд да доживее возбуден делириум, состојба во која лицето може да стане вознемирено и агресивно или одеднаш да умре, според документите.

„Затоа го имаме на стомак“, одговори Шовин.

И покрај неговите грижи, Лејн не направи ништо за да му помогне на Флојд или да ја намали силата што се користи врз него, се вели во жалбата. Ниту тој, ниту Кинг и Шовин не се преселија од своите позиции додека не дојде брза помош и го одведоа Флојд во болница, каде го прогласија мртов.

Целата вест на aljazeera.com може да ја прочитате тука