Истражувачите од Универзитетот Карнеги Мелон развија нова метрика за проценка на тоа колку добро возат автомобили реагираат на променливите услови на сообраќајот и сообраќајот, што овозможува за прв пат да се споредат системите за перцепција и за точноста и за времето на реакција.

Д-р Менгтијан Ли. студент на Институтот за роботика во ЦУУ, рече дека академските истражувачи имаат тенденција да развиваат софистицирани алгоритми кои можат точно да ги идентификуваат опасностите, но може да бараат многу време за пресметка. Инженерите од индустријата, напротив, имаат тенденција да претпочитаат едноставни, помалку точни алгоритми кои се брзи и бараат помалку пресметки, така што возилото може побрзо да одговори на опасностите.

Оваа размена е проблем не само за самовозечките автомобили, туку и за секој систем што бара перцепција во реално време на динамичен свет, како што се автономни беспилотни летала и системи на проширена реалност. Сепак, до сега немаше систематска мерка што ги балансира точноста и латентноста – доцнењето помеѓу настанот и кога системот за перцепција го препознава тој настан. Овој недостаток на соодветна метрика го отежнува споредувањето на конкурентските системи.

Новата метрика, наречена точност на прецизноста на перцепцијата, беше развиена од Ли, заедно со Дева Раманан, вонреден професор во Институтот за роботика и Ју-Ксионг Ванг, доцент на Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампањ. Тие го презентираа минатиот месец на виртуелната Европска конференција за компјутерска визија, каде што доби награда за најдобро признание за труд.

Точноста на перцепцијата на протокот се мери со споредување на излезот на системот за перцепција во секој момент со состојбата на вистината на земјата за вистината.
Додека завршивте со обработката на влезовите од сензорите, светот веќе се смени “, објасни Ли, истакнувајќи дека автомобилот поминал одредено растојание додека се случи обработката.

„Способноста да се измери стриминг перцепцијата нуди нова перспектива за постојните системи за перцепција“, рече Раманан. Системите што работат добро според класичните мерила на перформансите може да се однесуваат доста слабо на перцепцијата на стримингот. Оптимизирањето на ваквите системи со користење на новововедената метричка метода може да ги направи далеку пореактивни.

Еден увид во истражувањето на тимот е дека решението не е нужно системот за перцепција да работи побрзо, туку повремено да прави правилна пауза. Прескокнувањето на обработката на некои рамки спречува системот да заостанува подалеку и подалеку од настаните во реално време, додаде Раманан.

Друг увид е да додадете методи за предвидување на обработката на перцепцијата. Исто како тесто во бејзбол замав на местото каде што мислат дека ќе биде топката – не каде што е – возилото може да предвиди некои движења од други возила и пешаци. Мерењата на перцепцијата на стримингот на тимот покажаа дека дополнителната пресметка неопходна за да се направат овие предвидувања значително не им штети на точноста или латентноста.

Извор : techplore.com ;