Една неодамнешна студија на инвестициска публикација со седиште во Велика Британија – Инвез, открива 11 индустрии кои биле најпозитивно погодени од КОВИД19.


Во време на невидена економска криза, имаше некои индустрии кои направија изненадувачки добро. Ова е списокот на првите единаесетмина.

Книги
Пазар за кафе за домашна употреба
Онлајн спортски игри и игри
Опрема за вежбање и спортски сали дома
Луксузни маски за лице
Градинарска опрема
Рачно миење
Интернет купување намирници и подготвени сетови за јадење
Интернет пораки и видео конференција
Забавни мрежни услуги
Патувања на терен

Инвез вели дека тимовите на „Мајкрософт“ и неговиот систем за пораки и видео конференции достигнале нов дневен рекорд од 2,7 милијарди минути состаноци во април, што е пораст од 200%.


Истражувањето исто така наведува дека пазарот за маски за лице за еднократна употреба се очекува да порасне за дури 53% од 2020 до 2027 година. Компаниите како Прада, Гучи и Баленсијага ќе се обидат да го искористат ова за да профитираат од отворањето на овој нов профитабилен пазар, пренесува Бизнисинфо.

Дејвид Мери од Инвес вели дека за некои компании, пандемијата, која за многумина беше страшна за бизнисот, всушност пружи можност и тие беа доволно брзи за да ја искористат истата.

Некои беа на вистинското место во вистинско време, а некои само ги забрзаа своите активности поради пандемијата“, вели Мери, додавајќи дека агилните компании ќе најдат начин да го преживеат вториот бран на коронавирус доколку се појави.

Извор: B92