Кај српскиот народ, исто како и на сите други места во светот, постои посебна почит кон старите дрвја кои се сеќаваат на минатите векови. Огромното мнозинство на луѓе верува дека овие дрвја се достојни за секаква почит и дека треба да се сметаат за национално богатство.

Summer landscape with old tree in the forest and sun in the leaves

И, дали знаете кое дрво е најстаро во светот, во Европа, во Србија?
Насловот на најстарото дрво во Србија најверојатно припаѓа на дабот лоциран во селото Дивlана кај Бела Паланка, за кој се тврди дека бил засаден во 1023 година, а воедно е и најстаро дрво на Балканот. Дијаметарот на дабот е повеќе од три метри и се наоѓа во портата на црквата.

Најстарото дрво во Европа, официјално, се смета за бор во Грција, кое го доби името “Адонис” и беше утврдено со техниката на јаглерод дека е старо 1081 година! Сепак, во последниве години, неговиот „престол“ беше разнишан, иако неговиот корен систем е сè уште силен.
Имено, Италијанците го пронајдоа борот „Италијас“ на југот од Апенините, кој денес, тврдат тие, е стар 1.236 години! Се верува дека во еден црковен двор во селото Ланголвил во Велс, еден вид тишина стара најмалку 3.000 години обезбедува сенка. Тогаш тоа би било најстарото дрво во Европа.

Најстарото дрво на светот е исто така бор. Сместено е во Белите планини во Калифорнија и е старо 4.852 години! Сепак, неговиот наслов е под знак прашалник затоа што бил пронајден бор од истиот вид во неговата близина, во Белите планини, кој, но овие резултати сè уште чекаат да бидат проверени, би ја носел титулата најстар организам на планетата со 5.062 години.Како индивидуи, овие дрвја немаат еднаква долготрајност, но сепак не се најдолговечни „живи организми“ на оваа планета! Имено, постојат таканаречени „клонови колонии“ кои се составени од генетски идентични дрвја кои се поврзани со заеднички корен систем!

Така, „Пандо“ или „трепетлив гигант“ е клонална колонија составена од повеќе од 40 000 индивидуални „трепетливи дрвја асеси“, според американската шумска служба, лоцирана во Националниот парк Фишлејк во јужниот дел на Јута за неверојатни 80 000 години.

Шведскиот универзитет во Умеа пред неколку години објави дека биле пронајдени околу 20 смреки во шведските планини, за кои се проценува дека се стари над 8.000 години. Дури и една смрека наречена „Стар Тјико“ се проценува дека е стара 9.562 години!

Извор :Novosti magazin ;