Многу Руси тврдат дека Лав Николаевич Толстој е генијалец, а има и такви што мислат дека бил луд.

Во секој случај, тој е еден од најголемите руски писатели, светец на радикални ставови, богат човек со аскетски навики. Веруваме дека ги прочитавте неговите романи, „Војна и мир“, „Ана Каренина“, трилогијата „Детство, младост, па воскресение“ … Но, исто така веруваме и дека не сте го знаеле неговиот живот.

Еве шест работи од неговата биографија што го прават чудак:

Тој бил анархист


Не само што бил анархист, туку имал и репутација на христијански анархист. Во секој случај, тоа било прилично револуционерен концепт во царска Русија. Како христијанин, тој верувал дека мора да биде пацифист и дека државата, која започнува војни и убиства, треба да се занемари. Неговите идеи подоцна беа инспирација за Махатма Ганди и Мартин Лутер Кинг Џуниор.

Тој бил придружуван од царската тајна полиција

Портретот на Толстој насликан од Горски Ово не е изненадување, имајќи предвид дека тој бил анархист. Сепак, судирот со секуларната царска влада не е единствената причина зошто тој бил мета на тајната полиција: Толстој се обидел целосно да и се посвети на Руската православна црква. Сепак, брзо се разочарал и го довел во прашање авторитетот на црквата. Затоа црквата го екскомуницирала и го следела.

Бил „Јункер“


Не, тој не бил наркоман, па да напишеме „џанки“. Тој бил Јункер – пруски / германски земјопоседник и припадник на малцинство со благородно потекло. Ова не било толку важно во негово време, бидејќи многумина во времето на Лав Николаевич Толстој ја осиромашиле или изгубиле својата земја, па затоа работеле како војници или како заработувачи на село.

Толстој бил и двете, но немал многу врска со руралните работи – едноставно кажано. Се приклучил на армијата со својот брат и учествувал во Кримската војна.

Своето богатство го споделил со просјаците


Благодарение на Ана Каренина, Толстој дошол до големо финансиско богатство. Пари се слевале на неговата сметка секој ден, а тој заработувал благодарение на пишувањето.

И сè би било супер ако Толстој се однесувал како просечен човек, кој би чувал пари за себе. Сепак, Толстој – верувале или не – ја потроши скоро целата сума што ќе ја заработи, давајќи им пари многу често – на локалните питачи. Ова ја разбеснило Софија, неговата сопруга, која верувала дека се омажила за добростоен писател со благородно потекло. Поради раскинувањето на бракот, Толстој отишол во непознатото, започна да патува и живееше како бездомник.

Најплоден писател на сите времиња


Не затоа што „Војна и мир“ има над 400.000 зборови во оригиналната верзија или поради Ана Каренина или поради познатата трилогија со која ја започна својата сериозна писателска кариера. Многу академици и светски познати писатели го сметаат Николаевич Толстој за најплодниот писател на сите времиња.

Тој бил пример за Џејмс Џојс, Вирџинија Вулф го нарече најголемиот романсиер на сите времиња, Набоков, Чехов, Пруст, го цитираше и Фокнер.

Интересно е што и покрај неверојатната Војна и мир, како и други фантастични романи кои го обележаа неговото дело – повеќето од споменатите автори сметаат дека Ана Каренина е неговото ремек-дело по кое ќе остане запаметена во историјата.

Почина на железничката станица каде што се самоуби Ана Каренина


Толстој умрел на 20 ноември 1910 година на железничката станица Астапаво од пневмонија, по долгогодишно акситско скитање. Овој великан на руската литература најпрво добил доза на морфиум поради болка и исцрпувачка кашлица, па го однеле на подот на станицата – да умре.

Интересно е што тој почина на железничката станица каде што заврши неговата книжевна хероина Ана Карењина. Единствено што Толстој не се фрли на шините, за да го прегази воз.

Извор: Mondo.ba