Младите во Италија тешко можат да се вработат, често по пребарување кое трае неколку месеци, пишува Политико. Една од главните причини зошто се тешки за вработување, покрај пандемијата, се и погрешните одлуки на државата во претходните децении.

По неколку месеци, Алесандро Маргиота конечно најде работа како магационер, договорот беше понуден за половина година, но и тоа е подобро од ништо, вели тој.„Не работев од март, а во јуни ми рекоа дека веќе не можат да ми го продолжат договорот“, вели Маргиота, која живее во Болоња, со нејзиниот татко во пензија и чичкото инвалид.

За генерацијата која порасна во услови по финансиската криза во 2008 година, и зададе многу тежок удар: на економијата која беше затворена за нив затоа што беше нарушен пазарот на трудот.

“Татко ми ми помага, плаќа за гориво и финансира купувања во супермаркет. Не е лесно, не можам да не размислувам како би било да ги имам моите деца”, рече Маргиота.
Во Германија, 3 милиони луѓе треба да останат без работа ова лето, во Велика Британија, околу еден милион на возраст под 25 години до крајот на годината.

Во Шпанија, Грција, Италија и Франција, пазарите на труд традиционално ги негираат долгорочните договори за вработување на младите.

Овие земји имаат и важни приходи од туризам, што значи дека биле силно погодени од пандемијата.

Во Италија, половина од уништените работни места од пандемијата беа извршени од лица на возраст под 35 години.

Бројот на вработени лица на возраст под 24 години се намали за 11 проценти во мај во споредба со минатата година, додека бројот на вработени лица на возраст над 50 години се зголеми за 0,9 проценти.

Тој јаз во генерациите е поголем отколку во секоја претходна рецесија“, предупреди Тито Боери, италијански економист и академик.


ПОГРЕШНИ ИЗБОРИ

Владините мерки за забрана за отпуштања се однесуваат само на постојаните вработени, но некои експерти потенцираат дека високата невработеност кај младите не падна од небото.Тоа е, подвлекуваат тие, резултат на погрешни избори во претходните децении.Финансирањето на ЕУ за дигитализација и одржливост може да помогне, но Италија мора да се потруди најдобро да ги искористи тие пари.

Компаниите, се разбира, сега не вработуваат, иднината е помалку безбедна од кога и да е. Неодамна успеав да најдам работа на монтажната линија. Бев ангажиран со неделен договор. Депресивно е, но немам друг избор”, рече Маргиота.

Извор : Nova Ekonomija. Rs;