Пептид надвор од контрола, наречен брадикинин, може да биде одговорен за некои разновидни, а понекогаш и смртоносни симптоми забележани кај луѓе кои се заразиле со коронавирус. Веќе имаме лекови за контрола на брадикинин, кои се тестираат како третмани за лица со ковид-19.

Брадикининот вообичаено помага да се регулира крвниот притисок, а кај некои луѓе, коронавирусот се чини дека го турка производството на брадикинин во преголема потрошувачка. Ова би создало еден вид „бура на брадикинин“ во телото што може да доведе до бројни симптоми вообичаени во ковид-19.

Ренука Рош од универзитетот во Источна Мичиген вели дека таквата бура може да објасни многу аспекти на ковид-19 кои се чинат раздвоени, како што се болки во мускулите, жени кои понекогаш имаат полесна болест од мажите и афроамериканци со поголема веројатност да развијат компликации.

Во јули, тим предводен од Даниел Џејкобсон од Националната лабораторија во Оук Риџ во Тенеси објави студија во која тие ископаа податоци за експресија на гени во примероци на белодробна течност од девет лица со ковид-19 во Кина и ги споредија со примероци од контролна група која немаше болест. Тие откриле преголема експресија на гените кои се одговорни за производството на брадикинин, заедно со недоразбирањето на гените кои произведуваат ензими за да ги контролираат нивоата на брадикинин.

Бидејќи брадикининот ги шири крвните садови и ги прави попропустливи, високите нивоа на брадикинин може да доведат до истекување на течности во средина богата со крвни садови како белите дробови. Исто така, може да се сруши крвно-мозочната бариера, што укажува на можна патека за некои од збунувачките невролошки симптоми на коронавирусот.

Џозеф Пенингер од Универзитетот во Британска Колумбија во Канада вели дека хипотезата за брадикинин има смисла со оглед на она што го знаеме за начинот на кој работи коронавирусот во телото. Вирусот ги напаѓа човечките клетки преку рецепторите ACE2, што, како што рече, помагаат и во контролирање на нивото на брадикинин. Но, со намалување на достапноста на вирусот на овие рецептори, нивото на брадикинин може да излезе од контрола.

Тимот на Џејкобсон откри и прекумерна експресија на гените кај белите дробови на пациентите со коронавирус кои кодираат за супстанција наречена хијалуронска киселина. Кога хијалуронската киселина се меша со течност, како што се течностите што крвните садови може да ги исфрлат во белите дробови, тоа станува желатинозно. Ова може да го објасни најпознатиот тежок симптом на коронавирусот: отежнато дишење, велат од групата.

За среќа, лековите што помагаат во регулирање на хијалуронска киселина и брадикинин се пред ковид-19. Во 2011 година, Администрацијата за храна и лекови на САД го одобри антиинфламаторниот лек икатибант за акутни напади на наследна генетска болест ангиоедем, состојба која вклучува свои буридинински бури.
Во јули, тим предводен од Роџер Бригеман од Медицинскиот центар на Универзитетот „Радбуд“ во Холандија направи прелиминарно испитување на икатибант на девет холандски пациенти со коронавирус кои се лекувале со кислород заради тешко дишење. Тимот откри намалување на потребата за додаток на кислород кај осум од тие луѓе.

Сега се во тек студии во САД и Европа за да се тестира друг лек за блокирање на сигналот на брадикинин, наречен ланаделумаб.

„Се надеваме … штом ова заврши, тоа ќе биде следниот чекор кон мултинационална студија со неколку стотици пациенти“, вели Бригеман .

Извор : https://www.newscientist.com/