Изминатите неколку недели актуелна тема е иднината на Универзална сала.

Во јавноста се прошири вест дека град Скопје планира изградба на нова Универзална сала и целосно менување на изгледот на постојната.

Архитектската фела во Македонија едногласно се спротистави на идејата на град Скопје, истакнувајќи дека Универзална сала носи многу спомени и обележја за Скопје.

Сепак и покрај неколку неделни турбуленции во јавноста Шилегов не се откажува од својата идеја Универзална сала да биде рестраврирана и да се изгради нов објект на друга локација.

Сепак она што збунува е дали реставрацијата ќе го зачува оригиналниот изглед на Универзална сала или тој ќе биде целосно сменет.

Се чини дека токму тоа е точката околку која спорат од една страна архитектите и граѓаните на Скопје, а од друга страна локалната власт.

Извор: Сител