Воздухопловниот гигант Ербас ги претстави плановите за, како што рече, првиот комерцијален авион со нулта емисија.

Се наведува дека неговите патнички авиони со водородно гориво можат да бидат во функција до 2035 година.

Извршниот директор на „Ербас“, Гијом Фори рече дека трите дизајни на концептот ZEROe означуваат „историски момент“ за секторот за комерцијална авијација.

Употребата на водород има „потенцијал значително да го намали климатското влијание на авијацијата“, додаде тој.

Сепак, аналитичарите посочуваат дека не е прв пат водородот да се промовира како спасител на современото патување со авион.

Транзицијата кон водород, како примарен извор на енергија за овие концептни рамнини, ќе бара решителна акција од целиот екосистем на авијацијата “, рече г-дин Фори.


Извршниот директор на авиокомпанијата, Јохан Лундгрен, рече: „EasyJet останува апсолутно посветен на поодржливо летање и знаеме дека технологијата е местото каде лежи одговорот за индустријата“.

Извор : BBC ;