Спасување мигранти: Десетици евакуирани од преоптоварениот брод БАНКСИ.

Италијанскиот крајбрежен дом евакуираше 49 мигранти од бродот за спасување во Средоземното Море, финансиран од британскиот уметник Банкси, околу 12 часа откако побара помош.

Екипажот на Луис Мишел изјави дека е преоптоварен и не може да се движи по безбедноста, откако во последните денови спаси 219 луѓе.

Останатите мигранти подоцна беа пренесени во поголем брод, SeaWatch4.

Агенцијата за бегалци на ООН соопшти дека, како и на другите мигранти и бегалци спасени на опасниот премин од северна Африка кон Европа, треба да им се дозволи безбедно да тргнуваат.

Според податоците на ООН, 443 лица починале или исчезнале обидувајќи се на патувањето досега во 2020 година.

Извор : BBC;